Προληπτική Οδοντιατρική


έλεγχος, καθαρισμός και φθορίωση δοντιών.

Η προληπτική εξέταση στόχο έχει τη διατήρηση της στοματικής κοιλότητας σε συνεχή κατάσταση υγείας. Μέσω του προληπτικού ελέγχου των δοντιών από τον οδοντίατρο, επιτυγχάνεται ο έγκαιρος εντοπισμός των τερηδονικών βλαβών στα δόντια αλλά και η φλεγμονή των ούλων, γνωστή και ως ουλίτιδα,  η οποία αποτελείται από βακτήρια που εγκαθίσταται κυρίως στην ουλοδοντική σχισμή και τα δόντια. Η  μη απομάκρυνση του πληθυσμού των παθογόνων βακτηρίων που έχει αποικίσει τις οδοντικές επιφάνειες και την ουλοδοντική σχισμή, οδηγεί σε περαιτέρω ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό τους  σχηματίζοντας την οδοντική μικροβιακή πλάκα η οποία έχει χρώμα από κίτρινο έως καφέ.

Η προσβολή των δοντιών από την τερηδόνα παρατηρείται με μεγάλη συχνότητα και σε παιδιά λόγω μεγάλου ποσοστού κατανάλωσης τροφών με ζάχαρη καθώς επίσης και λόγω της πλημμελούς στοματικής υγιεινής. Μέσω της διαδικασίας της φθορίωσης,  ενισχύεται  η άμυνα των δοντιών ενάντια στην τερηδονική προσβολή.

Η κακοσμία του στόματος και η δυσάρεστη αναπνοή, συνήθως οφείλονται σε ξηροστομία, ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, ακόμα και σε κάποιο χαλασμένο δόντι, είτε ακόμα σε κακή στοματική υγιεινή, τα οποία αντιμετωπίζονται με μια προληπτική επίσκεψη ελέγχου της στοματικής κοιλότητας στον οδοντίατρο.